heart icon

Líbí se vám naše práce?

Podpořte web AutismPort a pomozte společně s námi světu porozumět autismu a lidem s autismem porozumět světu.

Vaší pomoci si velmi vážíme.

Pomůžu vám
Autismport
0
Všechny novinky
NovéPřečtené
      další aktuality
      další aktuality
      • aktuality
      • o autismu
        Typické projevy Typické projevyPříčiny autismu Příčiny autismuMozek MozekDiagnostika DiagnostikaAutismus v číslech Autismus v číslechPřidružené obtíže Přidružené obtížePodpora a služby Podpora a službyRodina RodinaTerapie TerapieVzdělávání VzděláváníSelfadvokacie SelfadvokacieZdraví ZdravíSpánek Spánek
      • časté dotazy
         Intervence, terapie a léčbaVzdělávání VzděláváníVztahy v rodině, výchova a komunikace Vztahy v rodině, výchova a komunikaceSociální služby Sociální službyZaměstnání ZaměstnáníSociální a finanční podpora Sociální a finanční podporaZdravotní problematika Zdravotní problematikaOdpovědi lidí s autismem Odpovědi lidí s autismemJiné Jiné
      • místa podpory
      • testy
      0
      Všechny novinky
      NovéPřečtené
          další aktuality
          další aktuality
           napište nám
           podpořte nás

          Máte námět na vylepšení, něco Vám nefunguje, nebo nám chcete pouze něco vzkázat? Napište nám

          This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

          NAPIŠTE NÁM
          kontaktyo projektuautořiPrávní informaceDotazník
          nastavení cookies
          cookies
          © 2025 Národní ústav pro autismus, z.ú.,
          všechna práva vyhrazena
          Preference cookies: pro nejpohodlnější prohlížení webu
          Aby naše webové stránky zůstaly tak, jak je znáte, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies tj. malých souborů, které se Vám ukládají v prohlížeči. Slibujeme, že Vaše data u nás budou v bezpečí.

          Nechcete-li i přes to uchovávání dat povolit, stačí .
          Technické, pro základní funkčnost stránek
          Nutné cookies pro správnou funkčnost webu. Data se automaticky mažou po Vašem odchodu.
          Analytické, pro analýzu a optimalizaci webu
          Abychom byli schopni pro Vás stránky optimalizovat a zpříjemnit tak Vaši návštěvu. Díky těmto datům víme, co Vás na stránce nejvíce a nejméně zaujalo. Tento sběr je plně anonymní.
          Preferenční, pro zobrazení stránek na míru
          Díky preferenčím cookies Vám dokážeme stránky zobrazit např. ve Vašem jazyce, nebudete tedy muset zbytečně překlikávat.
          Marketingové, pro zkrocení nerelevantní reklamy
          Díky souhlasu s touto částí jsme schopni zobrazovat reklamu na naše produkty. Nebude Vás tedy pronásledovat otravná nerelevantní reklama.
          Více o uchovávání souborů cookies
          1. Domů
          2. Vše o autismu
          3. Vše o autismu
          4. Zdraví
          5. Komerční analýza mikrobiomu: Stanovisko výboru ČMS

          Komerční analýza mikrobiomu: Stanovisko výboru ČMS

          Autor:
          Mikrobiomová společnost - kolektiv odborníků
          Datum publikace
          31. 05. 2024
          Aktualizováno
          31. 05. 2024
          sdílet:

          • Informace
          • Články
          Typické projevyTypické projevy
          Zájmy a hraSociální chováníSenzorická integraceOpakující se chováníKomunikaceEmoční reaktivitaAdaptabilita
          Příčiny autismuPříčiny autismu
          Genetika
          MozekMozek
          NeurobiologieSpecifika myšleníIntelekt
          DiagnostikaDiagnostika
          Testy a testovací metodyProces diagnózyScreening
          Autismus v číslechAutismus v číslech
          Přidružené obtížePřidružené obtíže
          Podpora a službyPodpora a služby
          Asistenční službyKonzultacePobytové službyJak najít adekvátní podporu?Včasná intervenceSvéprávnostSociální rehabilitaceFinanční a sociální podporaPrávní podporaOdlehčovací služby
          RodinaRodina
          Sourozenci osob s PASRodičovství osob s PASRodiče
          TerapieTerapie
          Sociálně komunikační nácvikyDílčí metodyABAPsychoterapieLogopedieAugmentativní a alternativní komunikace
          VzděláváníVzdělávání
          Vysoká školaStřední školaZákladní školaMateřská škola a předškolní vzděláváníPedagogŽáci a studentiLegislativa
          SelfadvokacieSelfadvokacie
          ZdravíZdraví
          Gastrointestinální systémSexualitaDuševní pohodaVitamínyZdraví a autismus
          SpánekSpánek

          Složení střevního mikrobiomu významně ovlivňuje zdraví hostitele a souvisí s řadou chorob. Současný stav vědeckého poznání ani naše technické možnosti však aktuálně neumožňují predikovat přesné „chování“ mikrobiomu nebo na základě analýzy jeho složení navrhovat cesty k jeho ovlivnění/změně.

          Analýza mikrobiomu a personalizovaná doporučení Vám určitě neublíží, prezentace komerčních subjektů ale často vzbuzují nerealistická očekávání.

          Pro úvod do problematiky a vysvětlení pojmů čtěte zde, pro stanovisko k transplantaci stolice zde. 

          V současnosti nabízí řada firem analýzu střevního mikrobiomu ze vzorku stolice, většinou v kombinaci s hodnocením stavu mikrobiomu („zdravý mikrobiom“ vs dysbióza) a následným doporučením „personalizovaných“ potravních doplňků a probiotik. Problematika vzájemného vztahu hostitele a střevní mikrobioty je velmi komplexní a snahy o interpretaci naráží v odborné diskuzi na řadu úskalí. K postupům a doporučením komerčních subjektů lze mít vážné výhrady na dvou úrovních:

          A) Metodika odběru a analýzy vzorku stolice a interpretace výsledku s ohledem na zdravotní stav klienta

          B) Důvěryhodnost zdravotních doporučení vycházejících z výše uvedené analýzy

          Obsah (Skrýt)
          1.   A1) Nedostatečná hloubka identifikace taxonů2.   A2) Závěry na základě jednorázového odběru3.   A3) Potenciálně nesprávná interpretace funkce mikrobiomu4.   A4) Potenciálně nesprávná interpretace zdraví/dysfunkce mikrobiomu5.   B) Nabídka personalizovaných potravních doplňků

          A1) Nedostatečná hloubka identifikace taxonů

          Moderní sekvenační metody umožňují identifikaci bakterií až na úroveň poddruh („strain“), ale za cenu vysokých nákladů. Výstupy komerčních analýz většinou poskytují informaci o zastoupení hlavních „skupin“ (mohou to být druhy, rody ale i kmeny bakterií), což je nedostačující pro odvození jakýchkoli závěrů vzhledem ke zdraví hostitele. Prezentované výstupy těchto analýz jsou navíc často nedůvěryhodné s ohledem na technologické možnosti = interpretace výsledků je chybná.

          A2) Závěry na základě jednorázového odběru

          I když je dlouhodobě střevní mikrobiom velmi stabilní, konkrétní složení může v krátkodobém horizontu značně kolísat. Z jednoho odběru lze učinit velmi omezené závěry, pro spolehlivou identifikaci složení mikrobiomu by bylo zapotřebí více opakovaných stanovení.

          A3) Potenciálně nesprávná interpretace funkce mikrobiomu

          Výstupy komerčních analýz často poskytují informace o zastoupení „funkčních skupin“ bakterií. Vzhledem k nízkému stupni identifikace bakterií (viz bod A1) je velmi pravděpodobné, že řada bakterií nebyla určena a tudíž nebyla při hodnocení vzata v úvahu. Výsledkem může být významné podhodnocení zastoupení jednotlivých skupin. Kromě toho, pouhá přítomnost určité bakterie neimplikuje konkrétní schopnosti a ty zase neimplikují, že k ději, např. produkci určitých látek, opravdu dochází. Stejně jako na zjednodušeném Obrázku 2 to, že je někdo člověk Homo sapiens neznamená, že umí a vykonává profesi, kterou poptáváme. Výsledkem může být naopak nadhodnocený předpoklad určitého děje.

          Obr. 1 Co si představit pod pojmy ve zprávě o složení mikrobiomu

          A4) Potenciálně nesprávná interpretace zdraví/dysfunkce mikrobiomu

          Vztah hostitel – mikrobiom je vysoce individuální a (ne)prospěšnost konkrétního složení mikrobiomu vždy závisí na aktuálním kontextu. S výjimkou jasných patogenů nelze s jistotou tvrdit, které konkrétní bakterie jsou pro daného hostitele prospěšné, a které nikoli.

          B) Nabídka personalizovaných potravních doplňků

          Současný stav vědeckého poznání ani naše technické možnosti aktuálně neumožňují predikovat přesné „chování“ mikrobiomu nebo na základě analýzy jeho složení připravit individualizovaný probiotický nebo prebiotický preparát, který povede k předem definované konkrétní dlouhodobé a udržitelné změně.

          Obr. 2 Dysbióza 


          Autorem příspěvku jsou odborníci z České mikrobiomové společnosti, děkujeme jim za možnost přesdílení jejich článku.

          👉 Více informací najdete na webu ČMS. 

          🎧 Poslechnout si můžete také podcastovou sérii Nemoc není bezmoc, ve ktrerých najdete rozhovory s odborníky z řad lékařů (jeden z nejnovějších rozhovorů se týká transpalntace stolice (bakterioterapie). 

          Nautis bannerNautis banner

          Názory

          Napsat svůj názor:

          Vážíme si každého vašeho názoru. Vyhrazujeme si právo na nezveřejnění.

          This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.