heart icon

Líbí se vám naše práce?

Podpořte web AutismPort a pomozte společně s námi světu porozumět autismu a lidem s autismem porozumět světu.

Vaší pomoci si velmi vážíme.

Pomůžu vám
Autismport
0
Všechny novinky
NovéPřečtené
      další aktuality
      další aktuality
      • aktuality
      • o autismu
        Typické projevy Typické projevyPříčiny autismu Příčiny autismuMozek MozekDiagnostika DiagnostikaAutismus v číslech Autismus v číslechPřidružené obtíže Přidružené obtížePodpora a služby Podpora a službyRodina RodinaTerapie TerapieVzdělávání VzděláváníSelfadvokacie SelfadvokacieZdraví ZdravíSpánek Spánek
      • časté dotazy
         Intervence, terapie a léčbaVzdělávání VzděláváníVztahy v rodině, výchova a komunikace Vztahy v rodině, výchova a komunikaceSociální služby Sociální službyZaměstnání ZaměstnáníSociální a finanční podpora Sociální a finanční podporaZdravotní problematika Zdravotní problematikaOdpovědi lidí s autismem Odpovědi lidí s autismemJiné Jiné
      • místa podpory
      • testy
      0
      Všechny novinky
      NovéPřečtené
          další aktuality
          další aktuality
           napište nám
           podpořte nás

          Máte námět na vylepšení, něco Vám nefunguje, nebo nám chcete pouze něco vzkázat? Napište nám

          This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

          NAPIŠTE NÁM
          kontaktyo projektuautořiPrávní informaceDotazník
          nastavení cookies
          cookies
          © 2025 Národní ústav pro autismus, z.ú.,
          všechna práva vyhrazena
          Preference cookies: pro nejpohodlnější prohlížení webu
          Aby naše webové stránky zůstaly tak, jak je znáte, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies tj. malých souborů, které se Vám ukládají v prohlížeči. Slibujeme, že Vaše data u nás budou v bezpečí.

          Nechcete-li i přes to uchovávání dat povolit, stačí .
          Technické, pro základní funkčnost stránek
          Nutné cookies pro správnou funkčnost webu. Data se automaticky mažou po Vašem odchodu.
          Analytické, pro analýzu a optimalizaci webu
          Abychom byli schopni pro Vás stránky optimalizovat a zpříjemnit tak Vaši návštěvu. Díky těmto datům víme, co Vás na stránce nejvíce a nejméně zaujalo. Tento sběr je plně anonymní.
          Preferenční, pro zobrazení stránek na míru
          Díky preferenčím cookies Vám dokážeme stránky zobrazit např. ve Vašem jazyce, nebudete tedy muset zbytečně překlikávat.
          Marketingové, pro zkrocení nerelevantní reklamy
          Díky souhlasu s touto částí jsme schopni zobrazovat reklamu na naše produkty. Nebude Vás tedy pronásledovat otravná nerelevantní reklama.
          Více o uchovávání souborů cookies
          1. Domů
          2. Vše o autismu
          3. Zdraví
          4. Gastrointestinální systém
          5. Probiotika – pomohou? A jak se v nich vyznat?

          Probiotika – pomohou? A jak se v nich vyznat?

          Autor:
          Mgr. Lucie Najmanová Ph.D.
          Recenzent:
          Mikrobiomová společnost - kolektiv odborníků
          Datum publikace
          03. 07. 2023
          Aktualizováno
          14. 11. 2024
          sdílet:

          • Informace
          • Články
          Typické projevyTypické projevy
          Zájmy a hraSociální chováníSenzorická integraceOpakující se chováníKomunikaceEmoční reaktivitaAdaptabilita
          Příčiny autismuPříčiny autismu
          Genetika
          MozekMozek
          NeurobiologieSpecifika myšleníIntelekt
          DiagnostikaDiagnostika
          Testy a testovací metodyProces diagnózyScreening
          Autismus v číslechAutismus v číslech
          Přidružené obtížePřidružené obtíže
          Podpora a službyPodpora a služby
          Asistenční službyKonzultacePobytové službyJak najít adekvátní podporu?Včasná intervenceSvéprávnostSociální rehabilitaceFinanční a sociální podporaPrávní podporaOdlehčovací služby
          RodinaRodina
          Sourozenci osob s PASRodičovství osob s PASRodiče
          TerapieTerapie
          Sociálně komunikační nácvikyDílčí metodyABAPsychoterapieLogopedieAugmentativní a alternativní komunikace
          VzděláváníVzdělávání
          Vysoká školaStřední školaZákladní školaMateřská škola a předškolní vzděláváníPedagogŽáci a studentiLegislativa
          SelfadvokacieSelfadvokacie
          ZdravíZdraví
          Gastrointestinální systémSexualitaDuševní pohodaVitamínyZdraví a autismus
          SpánekSpánek
          Gastrointestinální systémSexualitaDuševní pohodaVitamínyZdraví a autismus
          Probiotika – pomohou? A jak se v nich vyznat?

           

          Mikrobiom je v posledních letech sexy – každý o něm mluví, svede se na něj skoro každá nemoc. Máme osu střevo-mozek, střevo-kůže, ale také střevo-plíce, střevo-ledviny a další méně probádané souvislosti. Kde-kdo chce mikrobiom analyzovat a číst z něj jako z kávové sedliny, mnozí slibují i jeho ovlivnění (ať v obecné rovině, nebo personalizované, pěkně na míru klientovi a za patřičný obnos). A samozřejmě slibují zázračné zlepšení stavu či vyléčení. Co si ale z té záplavy „zaručených“ informací vybrat?  

            

          Abychom se tomu pochopení přiblížili, pojďme si nejprve vysvětlit některé často používané pojmy: 

          Mikrobiom (nebo také mikrobiota): Soubor všech mikroorganismů, které obývají určitý prostor, například část našeho těla.  

          Probiotika: Živé mikroorganismy, jejichž užívání v adekvátním množství přináší zdravotní benefity.  

          V posledních letech se termínem probiotika někdy označují i šetrně tepelně upravené mikroorganismy, které již nejsou životaschopné, ale mohou příznivě ovlivnit imunitní systém (též se někdy užívá termín eubiotika). Probiotika mohou být bakteriální = obsahují bakteriální kmeny (např. Lactobacillus, Bifidobacterium) nebo mykotická = obsahují nyní prakticky pouze kvasinku Saccharmyces boulardii. Probiotika podáváme buď v preventivním záměru (např. s cílem zabránit rozvratu mikrobioty při užívání antibiotik), nebo léčebně (např. cestovatelské průjmy). 

          Prebiotika: „potrava“ pro naše střevní mikroorganismy – nejčastěji je to pro člověka nestravitelná rostlinná vláknina (například známý inulin nebo betaglukan, rezistentní škroby), ale také například rostlinné flavonoidy. Pokud své mikroby dobře krmíme, samy se postarají o dostatečnou diverzitu a všechny zdraví prospěšné funkce, které má mikrobiom zajišťovat. 

          Postbiotika: Produkty metabolismu probiotických bakterií, přinášející zdravotní benefity (typicky třeba mastné kyseliny s krátkým řetězcem, známé SCFA, například butyrát). Dobře živená mikrobiota si jich vytváří dostatek fermentací prebiotik. 

          Synbiotika: synergicky působící kombinace nejrůznějších výše uvedených probiotik a prebiotik. 

          Psychobiotika: Zjednodušeně probiotika, která přinášejí benefity pro psychické zdraví. 

            

          Probiotika-a-dalsi-.jpg

          U poruch autistického spektra (PAS) se užívání probiotik zvažuje nejčastěji ze dvou důvodů. Jedním je zlepšení psychického stavu a druhým je zmírnění trávicích obtíží, které jsou častým nepříjemným doprovodným jevem diagnózy PAS. Trávicí obtíže navíc mohou být zhoršovány tím, že pacienti s PAS často akceptují jen velmi omezené spektrum potravin.  

          Z pohledu zdravé výživy je samozřejmě nejvhodnější upravit jídelníček tak, aby obsahoval maximum přirozených zdrojů probiotik a prebiotik, tedy ideálně množství rostlinné vlákniny (zeleninu, ovoce, luštěniny, semínka a ořechy, celozrnné obiloviny). Velmi prospěšné je zařazení fermentovaných potravin jako jsou jogurt a kefír, kysané zelí, kimchi, kombucha, miso atd., které obsahují široké spektrum přirozených probiotických mikroorganismů, a zároveň jsou i zdrojem dalších prospěšných látek.  

          Výborným pomocníkem pro orientaci ve světě kvašených potravin se skvělým a srozumitelným úvodem do problematiky může být právě vycházející kniha „ZkVAŠEno – kuchařka na doma“ (anebo blog autorů této knihy). 

           

          Pokud ale, například z důvodu potravinové selektivity u dětí s PAS, není úprava stravy možná, je samozřejmě zařazení probiotik a/nebo prebiotik vhodné a může přispět ke zlepšení trávicích obtíží. Už jen proto, že jsou všeobecně dobře snášena, vykazují minimum vedlejších účinků a existuje jen velmi omezené množství zdravotních situací, kdy jsou vysloveně nedoporučována.  

          Problém ale nastává u otázky, jaké preparáty volit, aby bylo dosaženo konkrétního zdravotního efektu. Zde je na místě napsat tučně a podtrhnout – NEVÍME. Každý jsme jiný, nelze doporučit konkrétní značku nebo složení – dokonce ani na základě analýzy mikrobiomu. Současné znalosti prostě ještě neumožňují říct, jaké složení mikrobiomu je pro konkrétního člověka to správné. 

          👉 Podrobně tuto problematiku vysvětlují stanoviska České mikrobiomové společnosti.  

          Co ale VÍME jistě je, že chceme mít naši střevní mikrobiotu v kondici, aby nás chránila a byla co nejpestřejší, tedy s dostatečnou diverzitou. Každý mikroorganismus má totiž ve střevním společenstvu jinou funkci, umí jiné věci, zpracovává jiné typy živin a produkuje jiné metabolity. Proto je nejvhodnější pestrá, průmyslově NEzpracovaná strava – abychom dokázali nakrmit a uspokojit všechny naše malé pomocníky. Tzv. vysoce procesované potraviny (to jsou nejčastěji takové, jejichž složení rozumí jen chemičtí inženýři, ale patří sem i uzeniny a salámy, bagetky, které vydrží čerstvé 3 měsíce, instantní polévky atd.), jsou sice návykové pro náš mlsný jazýček, ale našim bakteriím opravdu nechutnají a ony pak hladoví a umírají.  

          👉 O vlivu stravy na náš mikrobiom si můžete poslechnout zajímavý podcast například na platformě Nemoc není bezmoc. 

          Druhou nejlepší volbou jsou probiotika a prebiotika, která jsou vícedruhová – tj. pestré složení probiotických bakterií a pestré složení živin pro tyto bakterie. Dalším vodítkem pro výběr může být zařazení preparátu mezi léčivé přípravky. Léčiva jsou na rozdíl od doplňků stravy pod velmi přísným dohledem jak stran složení, tak deklarovaného účinku. Takových je ale velmi málo (možná i proto, že garantovat účinek u probiotik je přinejmenším velmi problematické). I mezi doplňky stravy ale můžeme vybírat. Někteří výrobci doplňků stravy si alespoň nechávají otestovat své výrobky nezávislou laboratoří – ta potom garantuje, že deklarovaný obsah živých mikrobů odpovídá skutečnosti (tj. ověří složení, nikoli účinek). Takové firmy naleznete např. v seznamu Společnosti pro probiotika a prebiotika v sekci „Výrobky členů PK (poradní komise)“ a tyto prověřené výrobky mohou nést na obalu logo společnosti. No a pak už nezbývá než zkoušet. Někdy je nutné vyzkoušet více probiotik a prebiotik, abychom vybrali ta, která budeme dobře tolerovat a která nám pomohou a obvykle nelze očekávat efekt dříve než za několik týdnů užívání.  

          Mnohé klinické studie a vědecké publikace potvrzují, že užívání probiotik vede u pacientů s PAS ke zlepšení trávicích potíží. Vliv probiotik na jiné symptomy je ovšem přinejmenším diskutabilní. 

          V reklamách na probiotika můžeme slýchat, že bakterie ve střevech tvoří hormon štěstí serotonin, a proto, když budeme polykat ten či onen produkt, ozdravíme svá střeva a budeme šťastní a bez depresí. Tak jednoduché to ovšem není. Serotonin se skutečně produkuje hlavně ve střevech, ten střevní se ale do mozku nedostává a naše pocity štěstí ovlivňuje jen tím, že nám zajišťuje plynulý pohyb tráveniny zažívacím ústrojím (pro zájemce podrobněji popsáno například v tomto článku ).  

          Vliv střevního mikrobiomu na psychiku dnes již asi nikdo nezpochybňuje, ovšem mechanismy, jakými se to děje, jsou velmi komplexní a věda je stále teprve na začátku. Recenzní review z února 2023 z časopisu Frontiers in Psychiatry shrnuje poznatky o využití psychobiotik v léčbě psychiatrických onemocnění včetně PAS. Autor porovnává výsledky desítek vědeckých prací a klinických studií, které sledovaly vliv různých kombinací pro a prebiotik na nejrůznější aspekty fyzického i mentálního zdraví u pacientů s PAS. Nejčastěji testovanými organismy byly bakterie rodů Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus, tedy všechny běžně dostupné probiotické kmeny. Doba podávání se lišila od třech týdnů až po šest měsíců, sledovány byly změny složení střevního mikrobiomu, střevních i močových metabolitů, vliv na zažívací problémy, změny hmotnosti, změny chování, ATEC skóre apod. Mnohé studie vykazovaly řadu metodických nedostatků, což znesnadňuje interpretaci a porovnání výsledků. Nicméně, určité závěry z dosud publikovaných prací učinit lze: 

          • V mnoha případech bylo popsáno (pro různá probiotika a různou délku podávání) zlepšení ATEC skóre nebo behaviorálních symptomů.  
          • Podstata tohoto působení pro a prebiotik dosud nebyla objasněna. 
          • Lze se domnívat, že výrazné zmírnění střevního diskomfortu může vést i ke zlepšení behaviorálních symptomů.
          • Probiotika a prebiotika NEJSOU lékem na PAS, ale mohou zlepšit wellbeing pacientů.
          • Není možné doporučit nějaký konkrétní preparát, ale pokud nelze trávicí obtíže korigovat vhodnou stravou, je dobré vybírat raději probiotika zahrnující více různých mikrobiálních kmenů a doplnit je i prebiotiky. 

          Souhrnně lze v tuto chvíli tedy říci, že prebiotika a probiotika mají v léčbě PAS stejnou pozici jako u jiných diagnóz. Jejich příznivý efekt je všeobecně dán ovlivněním střevní mikrobioty a střevního imunitního systému. Současná úroveň vědomostí, neznalost „zdravého“ mikrobiomu a složitost mikrobioty, která se vyvíjí řadu let a je pro každého z nás individuální, to vše nám zatím brání individualizovat výběr mikrobiálních kmenů, jejich kombinací či jejich metabolitů s cílem vyléčit pacienta s konkrétní chronickou diagnózou.  

          
          

          Více přehledně zpracovaných informací k tématu můžete najít na stránkách České mikrobiomové společnosti.

          👉 Přečíst si můžete také stanovisko výboru ČMS ke komerčním analýzám mikrobiomu. 

          🎧 Zajímvosti, praktické rady i novinky z oblasti mikrobiomu a zdraví obecně si můžete polsechnout také v podcastech, zpracovaných formou rozhovorů s odborníky. 

          Zdroje

          Analýza mikrobiomu – úvod do problematiky. (© 2023). ČMS: Česká mikrobiomová společnost ČLS J.E.P., z.s. Retrieved July 2, 2023, from: https://www.mikrobiom-cms.cz/stanoviska-cms/analyza-mikrobiomu-uvod-do-problematiky/

          Co je to mikrobiom a jak nám pomáhá? (2023) ČMS: Česká mikrobiomová společnost ČLS J.E.P., z.s. Retrieved July 2, 2023, from: https://www.mikrobiom-cms.cz/co-je-to-mikrobiom-a-jak-nam-pomaha/ 

          El-Merahbi, R., Löffler, M., Mayer, A., & Sumara, G. (2015). The roles of peripheral serotonin in metabolic homeostasis. FEBS letters, 589(15), 1728–1734. https://doi.org/10.1016/j.febslet.2015.05.054 

          Komerční analýza mikrobiomu (© 2023). ČMS: Česká mikrobiomová společnost ČLS J.E.P., z.s. Retrieved July 2, 2023, from: https://www.mikrobiom-cms.cz/stanoviska-cms/komercni-analyza-mikrobiomu/ 

          Vasiliu O. (2023). The current state of research for psychobiotics use in the management of psychiatric disorders-A systematic literature review. Frontiers in psychiatry, 14, 1074736. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2023.1074736 

          Užitečné weby: 

          Společnost pro probiotika a prebiotika: Přehled produktů (2023). Retrieved July 2, 2023, from https://probiotika-prebiotika.cz/produkty/ 

          Zkvašeno. Retrieved July 2, 2023, from https://www.zkvaseno.cz/ 

          Nautis bannerNautis banner

          Návazné články

          Střevní mikrobiom a poruchy autistického spektra - rozhovor s prof. Tláskalovou-Hogenovou
          22. 04. 2021
          Jaká je spojitost mezi střevním mikrobiomem a duševními poruchami? Může mít složení střevních bakterií vliv na poruchy autistického spektra a jejich projevy? Může složení střevní mikrobioty nastávající matky ovlivnit plod dítěte v děloze? A jak se liší mikroflóra lidí s autismem a zdravých jedinců? Odpovídá předsedkyně České mikrobiomové společnosti, prof. Helena Tlaskalová-Hogenová.  
          Ten druhý mozek. Co má společného autismus, střevní ekosystém a mikrobi v něm?
          13. 10. 2022
          V poslední době se mnoho vědců přiklání k teorii, že komunikace mozku v naší hlavě a tohoto “druhého mozku” v našich střevech, hraje klíčovou roli v rozvoji některých onemocnění a v našem celkovém duševním zdraví
          Doplňky stravy – na co si dát před jejich koupí pozor
          18. 06. 2024
          Mnohdy prodejci doplňků stravy slibují „zázračné“ vyléčení nebo vymizení potíží. V článku si proto přiblížíme, proč to, co si přečteme na webu prodejce či na obalu doplňku, nemusí vždy nutně odpovídat skutečnosti a na co si dát pozor.

          Názory

          Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat co pro syna co má dětský autismus. Jaké probiotika nebo vitaminy. Děkuji
          07. 02. 2024
          Karin

          Dobrý den, 

          děkujeme za Váš dotaz. Nepíšete však nic o věku ani zdravotním stavu a jídelníčku syna, proto si netroufáme dávat rady "od stolu". Nicméně mohu doporučit článek, který se doplňkům stravy obecně věnuje: Rozhovor s nutriční terapeutkou o výživě dětí: Na co si dát pozor a kde čerpat informace? a pak také texty či rozhovory na stránkách České mikrobiomové společnosti. 

          Je také možné zdarma u pediatra zažádat o odběry krve pro vyšetření hladiny vitamínů a minerálů a podle toho už podrobněji postupovat. Pokud syn odběry krve nenese příliš dobře, je možné vyhledat nemocnice či specializovaná pracoviště, která se citlivějšímu odběru krve věnují (využívají chladivé gely, bzučivé berušky apod.).

          08. 02. 2024
          redakce AutismPort
          Odpovědět