heart icon

Líbí se vám naše práce?

Podpořte web AutismPort a pomozte společně s námi světu porozumět autismu a lidem s autismem porozumět světu.

Vaší pomoci si velmi vážíme.

Pomůžu vám
Autismport
0
Všechny novinky
NovéPřečtené
      další aktuality
      další aktuality
      • aktuality
      • o autismu
        Typické projevy Typické projevyPříčiny autismu Příčiny autismuMozek MozekDiagnostika DiagnostikaAutismus v číslech Autismus v číslechPřidružené obtíže Přidružené obtížePodpora a služby Podpora a službyRodina RodinaTerapie TerapieVzdělávání VzděláváníSelfadvokacie SelfadvokacieZdraví ZdravíSpánek Spánek
      • časté dotazy
         Intervence, terapie a léčbaVzdělávání VzděláváníVztahy v rodině, výchova a komunikace Vztahy v rodině, výchova a komunikaceSociální služby Sociální službyZaměstnání ZaměstnáníSociální a finanční podpora Sociální a finanční podporaZdravotní problematika Zdravotní problematikaOdpovědi lidí s autismem Odpovědi lidí s autismemJiné Jiné
      • místa podpory
      • testy
      0
      Všechny novinky
      NovéPřečtené
          další aktuality
          další aktuality
           napište nám
           podpořte nás

          Máte námět na vylepšení, něco Vám nefunguje, nebo nám chcete pouze něco vzkázat? Napište nám

          This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

          NAPIŠTE NÁM
          kontaktyo projektuautořiPrávní informaceDotazník
          nastavení cookies
          cookies
          © 2025 Národní ústav pro autismus, z.ú.,
          všechna práva vyhrazena
          Preference cookies: pro nejpohodlnější prohlížení webu
          Aby naše webové stránky zůstaly tak, jak je znáte, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies tj. malých souborů, které se Vám ukládají v prohlížeči. Slibujeme, že Vaše data u nás budou v bezpečí.

          Nechcete-li i přes to uchovávání dat povolit, stačí .
          Technické, pro základní funkčnost stránek
          Nutné cookies pro správnou funkčnost webu. Data se automaticky mažou po Vašem odchodu.
          Analytické, pro analýzu a optimalizaci webu
          Abychom byli schopni pro Vás stránky optimalizovat a zpříjemnit tak Vaši návštěvu. Díky těmto datům víme, co Vás na stránce nejvíce a nejméně zaujalo. Tento sběr je plně anonymní.
          Preferenční, pro zobrazení stránek na míru
          Díky preferenčím cookies Vám dokážeme stránky zobrazit např. ve Vašem jazyce, nebudete tedy muset zbytečně překlikávat.
          Marketingové, pro zkrocení nerelevantní reklamy
          Díky souhlasu s touto částí jsme schopni zobrazovat reklamu na naše produkty. Nebude Vás tedy pronásledovat otravná nerelevantní reklama.
          Více o uchovávání souborů cookies
          1. Domů
          2. Vše o autismu
          3. Zdraví
          4. Zdraví a autismus
          5. Příjem potravy u dětí s poruchou autistického spektra

          Příjem potravy u dětí s poruchou autistického spektra

          Autor:
          Mgr. Jitka Ludvíčková
          Recenzent:
          Mgr. Ing. Kateřina Jančarová
          Datum publikace
          02. 10. 2024
          Aktualizováno
          04. 10. 2024
          sdílet:

          • Informace
          • Články
          Typické projevyTypické projevy
          Zájmy a hraSociální chováníSenzorická integraceOpakující se chováníKomunikaceEmoční reaktivitaAdaptabilita
          Příčiny autismuPříčiny autismu
          Genetika
          MozekMozek
          NeurobiologieSpecifika myšleníIntelekt
          DiagnostikaDiagnostika
          Testy a testovací metodyProces diagnózyScreening
          Autismus v číslechAutismus v číslech
          Přidružené obtížePřidružené obtíže
          Podpora a službyPodpora a služby
          Asistenční službyKonzultacePobytové službyJak najít adekvátní podporu?Včasná intervenceSvéprávnostSociální rehabilitaceFinanční a sociální podporaPrávní podporaOdlehčovací služby
          RodinaRodina
          Sourozenci osob s PASRodičovství osob s PASRodiče
          TerapieTerapie
          Sociálně komunikační nácvikyDílčí metodyABAPsychoterapieLogopedieAugmentativní a alternativní komunikace
          VzděláváníVzdělávání
          Vysoká školaStřední školaZákladní školaMateřská škola a předškolní vzděláváníPedagogŽáci a studentiLegislativa
          SelfadvokacieSelfadvokacie
          ZdravíZdraví
          Gastrointestinální systémSexualitaDuševní pohodaVitamínyZdraví a autismus
          SpánekSpánek
          Gastrointestinální systémSexualitaDuševní pohodaVitamínyZdraví a autismus
          Příjem potravy u dětí s poruchou autistického spektra

          Obtíže s příjmem potravy jsou u dětí s poruchou autistického spektra (PAS) velmi časté. Podle výzkumů má v nějaké formě problémy s jídlem 60 až 90 % dětí s PAS, což má významný dopad jak na jejich prospívání, tak i na sociální začlenění mimo domov. Tyto potíže mohou zahrnovat extrémní vybíravost, neochotu ochutnávat nové potraviny, preference velmi specifických jídel, neobvyklé stravovací rituály a nedostatečný, nebo naopak nadměrný energetický příjem. Právě pomoc těmto dětem tvoří velkou část mé terapeutické praxe.

          Je nutné si uvědomit, že tyto děti musí každý den překonávat různé situace, které jim nejsou příjemné. Jídlo a samotný proces jedení jsou bohužel natolik komplexními činnostmi, že se v této oblasti pravděpodobně různě závažné obtíže objeví. Kvalitu života nejen dítě s PAS, ale i jeho rodiny může zásadně zlepšit porozumění těmto problémům, nastavení realistických očekávání a zavedení vhodných strategií.

          ludvickova_1.jpg

          Hlavní příčiny obtíží s jídlem

          Příčiny obtíží s příjmem potravy u dětí s PAS jsou různorodé a mohou vycházet jak z fyzických, tak z psychických faktorů. Mezi nejčastější příčiny patří:

          Senzorické problémy

          Děti s PAS často vykazují hypersenzitivitu na určité textury, vůně nebo chutě, což může vést k odmítání specifických potravin nebo celých jejich skupin. Například některé děti mohou být velmi citlivé na texturu jídla, což je může odradit od konzumace jinak nutričně bohatých potravin. Takové děti pak například preferují vše křupavé do takové míry, že netolerují delší dobu otevřené krekry. Ty totiž již nejsou podle jejich specifických představ dost křupavé. 

          Dovednosti (nejen) zpracování jídla

          Stabilita při sezení (schopnost sedět pohodlně u stolu), jemná motorika (bezpečně a funkčně dopravit sousto do pusy) a orální motorika (sousto kvalitně v ústech zpracovat a spolknout) mohou být také pro dítě více obtížné. Děti mohou mít problém se zvládnutím náročnějších pohybů při žvýkání, což může vést k preferenci měkkých a jednodušších potravin na zpracování, například tolik oblíbené křupky nebo jemné mleté maso v podobě kuřecích nuget.

          Zdravotní problémy

          Zdravotní obtíže, jako je zácpa, potravinové intolerance nebo bolest zubů mohou také významně ovlivnit stravovací chování. Například dítě trpící zácpou si může spojovat bolest při trávení s konzumací určitého jídla a následně ho začít odmítat. Obrovským problémem je, že mnoho dětí s PAS není efektivních v komunikaci bolesti nebo jiných trápení, proto je v tomto případě absolutně nezbytná prevence a podrobné sledování chování dítěte.

          Úzkost a nejistota

          Úzkost spojená s jídlem ať už u dítěte, nebo rodiče, může vést k dalším komplikacím. Nátlak na dítě, aby jedlo nepreferované jídlo, může situaci zhoršit a vytvořit ještě větší odpor nejen k jídlu, ale obecně i ke stravovacím návykům, jako je jedení u stolu nebo používání nádobí určeného k jídlu. Fixace na bezpečnou podobu jídel a potravin u dětí s PAS je spojena také s jejich velkým citem pro detail. Přestože se to může zdát neuvěřitelné, pro mnoho dětí rozlomená sušenka představuje opravdu úplně neznámou potravinu! Protože ta správná, bezpečná a známá sušenka má určitá kritéria, jedním z nich je její neporušený stav.

          ludvickova_2.jpg

          Nácvik s brčky ve Škole papání

          Jak postupovat při obtížích s příjmem potravy u dětí s PAS

          Prvním krokem při řešení obtíží s příjmem potravy u dětí s PAS je vždy nastavení realistických očekávání a cílů. Pokud vaše dítě vykazuje rigidní chování, má úzké pole zájmů a je výrazně citlivé na různé smyslové podněty, může to znamenat, že jeho jídelníček nikdy nebude tak široký a rozmanitý, jak byste si pravděpodobně přáli. Hlavním cílem by proto mělo být nalezení funkční rovnováhy, která zajistí, že dítě bude dostatečně najedené a spokojené a zároveň bude strava naplňovat jeho základní nutriční potřeby – toho lze dosáhnout i na úzkém repertoáru jídel a potravin. Někdy to však vyžaduje hodně detektivní práce jak pro rodiče, tak i pro mě jako terapeuta i kolegyni nutriční terapeutku. Spolupráce při extrémně omezeném jídelníčku je totiž klíčová. Na začátku je vždy třeba se zaměřit na několik klíčových oblastí:

          Vyloučení zdravotních problémů

          Prvním krokem je prevence, v případě již probíhajících zdravotních obtíží, pak jejich aktivní řešení. Pokud vám není dobře, jídlo většinou není velmi vysoko na žebříčku vašich priorit. Pakliže zdravotní problémy přetrvávají déle, je ve většině případů jakákoliv intervence zbytečná. Nejčastějšími zdravotními problémy, které intervenci u dětí brání, bývají zácpa (spolu se zadržováním stolice) a bolest zubů.

          Úprava jídelníčku

          Je důležité upravit stravu tak, aby splňovala nutriční potřeby dítěte - to zahrnuje správné rozložení základních živin, vitamínů a minerálů. Je však třeba zdůraznit, že u mnoha dětí není vůbec realistická konzumace běžné pestré stravy. Přistupujeme především k zajištění nebo úpravě jídelníčku tak, aby se minimalizovala rizika spojená s neprospíváním dítěte nebo obezitou. Oba extrémy jsou bohužel velmi častým úkazem. Avšak začít nutit dítěti kompletní vysokokalorickou výživu může být stejně nevhodné a nefunkční, jako začít nutit čerstvou zeleninu obéznímu dítěti fixovanému pouze na smažené jídlo. Úprava jídelníčku by tak měla být realizována vždy na základě individuálních schopností každého dítěte.

          Snížení úzkosti

          Pro mnoho dětí s PAS je stravování stresující záležitostí. Pomocí různých technik, jako je zavedení strukturovaných jídelních rituálů, lze úzkost snížit. Důležité je také přizpůsobit prostředí u stolu tak, aby bylo co nejpříjemnější – například minimalizovat rušivé zvuky nebo zajistit pohodlnou polohu při sezení. Pokud je dítě například extrémně citlivé na pachy jídla, je potřeba na to pamatovat při plánování zasedacího pořádku u stolu nebo zajistit, aby pachy jídla spolustolovníků byly od dítěte odkloněny.

          Rozšiřování jídelníčku

          U dětí s PAS je často nutné cíleně pracovat na rozšiřování jídelníčku, a to opravdu dlouho a trpělivě. Je naprosto normální, že mohou být děti rigidní (neochotné se přizpůsobovat změnám), což platí i v případě jídelníčku. Přestože jsou možná období, kdy urgentně řešíte jiná témata, přidávání potravin do jídelníčku by mělo být stabilní součástí vašich denních rutin.

          ludvickova_3.jpg

          Hra dětí s potravinami ve Škole papání

          Následující tipy a strategie vám v rozšiřování jídelníčku mohou pomoci:

          1. Vytvářejte strukturované a předvídatelné prostředí

          Děti s PAS často těží z jasně strukturovaného prostředí. Zaveďte při jídle rutinu, která bude vždy stejná – stejný čas, stejné místo, stejný postup. Tato rutina pomůže snížit úzkost spojenou s nejistotou a umožní dítěti lépe se soustředit na samotné jídlo. Úzkost se, nejen u těchto dětí, může projevit přehnanou potřebou kontroly nad situací – včetně jídla. Ujistěte se také, že prostředí je klidné a bez rušivých elementů, jako jsou hlasité zvuky nebo silné vůně.

          2. Připravujte a plánujte jídla podle preferencí dítěte

          Zahrňte do jídelníčku potraviny, které dítě dobře snáší a má rádo, ale zároveň postupně rozšiřujte jeho jídelní repertoár. Každé jídlo by mělo obsahovat minimálně jednu „bezpečnou potravinu“, kterou dítě dobře přijímá. Pokud odmítá jídlo v určité podobě, zkuste ho nabídnout v jiném tvaru nebo formě – například pokud má rádo špagety, začněte nabízet jiný tvar těstovin. I tímto zdánlivě bezvýznamným krokem můžete pomalu rozšiřovat velmi jednostranný jídelníček.

          3. Postupně zavádějte nové potraviny

          Při zavádění nových potravin je důležité postupovat pomalu. Začněte s malými porcemi nového jídla a podávejte je společně s již známými a oblíbenými potravinami. Nově představená potravina nebo jídlo můžou mít velikost jednoho centimetru. Pokud představujete například hrášek, nebojte se nabídnout nejprve jen jednu kuličku. Představte si to na metafoře, pokud například nemáte rádi pavouky, malinký pavouček vám bude určitě vadit méně než velká tarantule.

          Minimálně ze začátku servírujte nové jídlo tak, aby se zbytečně nedotýkalo na talíři jídla preferovaného. Vytváří to často stres, který je ve výsledku naprosto zbytečný. Dítě si tak postupně zvyká na přítomnost nového jídla a učí se skutečnosti, že pro něj nemusí představovat nebezpeční, protože jej nikdo k jeho konzumaci nenutí.

          4. Přemýšlejte nad smyslovými aspekty jídla

          Pro mnoho dětí s PAS je důležité zohlednit jejich senzorické potřeby. Pokud dítě odmítá jídlo kvůli textuře, zkuste ji upravit podle jeho preferencí – například jídlo rozmixovat, nebo naopak podávat v pečené, křupavé podobě. Pokud je problémem chuť, zvažte přidání příchutí, které mohou být pro dítě přijatelnější – ať už se jedná o přidání soli, kečupu nebo kakaa. Je samozřejmě potřeba zohlednit celý jídelníček, pakliže dítě preferuje slané potraviny, přisolením té nové dramaticky zvýšíte její atraktivitu. Množství soli je pak jednodušší postupně snižovat než zkoušet do jídelníčku zařazovat nové jídlo s nepreferovanou chutí. 

          5. Minimalizujte negativní emoce spojené s jídlem

          Jídlo by nemělo být zdrojem stresu ani pro dítě, ani pro rodiče. Vyhněte se nátlaku nebo trestání za to, že dítě odmítá jíst. Místo toho se zaměřte na pozitivní interakci, chvalte dítě za snahu – i když je to například jen přičichnutí. Snažte se také zachovat příjemnou atmosféru u stolu. Někdy může pomoci i psychoterapie, která rodičům nabídne techniky, jak lépe pracovat s vlastními emocemi a úzkostí. 

          6. Buďte trpěliví a vytrvalí

          Změny ve stravovacích návycích dětí s PAS mohou být pomalé a vyžadují opravdu velkou dávku trpělivosti. Důležité je neztrácet naději a vytrvale pracovat na malých krocích, které povedou k postupnému zlepšení. Pamatujte, že i malé pokroky jsou úspěchem a že klíčové je vytvořit pozitivní vztah dítěte k jídlu.

          Možná pomalu, ale přece

          Zlepšení stravovacích návyků u dětí s PAS je složitý a často dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost, empatii a aktivní zapojení mnohdy i celé rodiny. Je důležité si uvědomit, že každé dítě je jedinečné a jeho cesta k vyváženějšímu jídelníčku může být velmi postupná. Hlavním cílem není dosáhnout dokonalosti, ale nalézt funkční rovnováhu, která zajistí nejen dostatečnou výživu, ale i spokojenost a pohodu dítěte. I když se nám pokroky mohou jevit jako malé, každý z nich je krokem správným směrem!


           👉 Více informací můžete nalézt také na webu Škola papání. 

          📖 Dalším užitečným zdrojem může být kniha Děti vybíravé v jídle. 

          Zdroje

          Zdroj fotografií: soukromý archiv Jitky Ludvíčkové 

          Zdroje informací: Stone-Heaberlin, M., et al. (2022). Measuring feeding disorders in individuals with autism and pervasive developmental disorders. In J. L. Matson & P. Sturmey (Eds.), Handbook of autism and pervasive developmental disorder (pp. 483–504). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-88538-0_21

          Našli jste v textu chybu nebo překlep? Ozvěte se na e-mail: info@autismport.cz. 

          Nautis bannerNautis banner

          Návazné články

          Vitamin D a autismus
          03. 03. 2021
          Vitamin D hraje nepopiratelně důležitou roli v etiologii autismu a výzkum tohoto fenoménu se zintenzivňuje. Vzrůstající množství vědeckých prací vede k poznání, že hypovitaminóza D v průběhu těhotenství či raném dětství může být příčinou vzniku autismu u jedinců s genetickým předurčením pro širší fenotyp autismu. Snadná dostupnost a ekonomická atraktivnost vitaminu D činí studium jeho potenciální kapacity snižovat riziko vzniku autismu extrémně důležitým.
          Probiotika – pomohou? A jak se v nich vyznat?
          03. 07. 2023
          Mikrobiom je v posledních letech sexy – každý o něm mluví, svede se na něj skoro každá nemoc. Máme osu střevo-mozek, střevo-kůže, ale také střevo-plíce, střevo-ledviny a další méně probádané souvislosti. Kde-kdo chce mikrobiom analyzovat a číst z něj jako z kávové sedliny, mnozí slibují i jeho ovlivnění (ať v obecné rovině, nebo personalizované, pěkně na míru klientovi a za patřičný obnos). A samozřejmě slibují zázračné zlepšení stavu či vyléčení. Co si ale z té záplavy „zaručených“ informací vybrat?  
          Rozhovor s nutriční terapeutkou o výživě dětí: Na co si dát pozor a kde čerpat informace
          18. 10. 2023
          Bavit se budeme o tom, co českým dětem v jídelníčku nejčastěji chybí, kdy a proč do stravy zařadit potravinové doplňky, o potravinové selektivitě nebo o tom, proč se nemusí vyplatit spoléhat na nutridrink, jako na úplně poslední možnost.
          Doplňky stravy – na co si dát před jejich koupí pozor
          18. 06. 2024
          Mnohdy prodejci doplňků stravy slibují „zázračné“ vyléčení nebo vymizení potíží. V článku si proto přiblížíme, proč to, co si přečteme na webu prodejce či na obalu doplňku, nemusí vždy nutně odpovídat skutečnosti a na co si dát pozor.

          Názory

          Napsat svůj názor:

          Vážíme si každého vašeho názoru. Vyhrazujeme si právo na nezveřejnění.

          This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.